Isı Yalıtım Malzemeleri Samsun
Isı Yalıtım Malzemeleri Samsun
Kış aylarında daha sıcak mekanlarda oturmak isteyenler ısı yalıtım malzemeleri kullanmaktadır. Isı Yalıtım Malzemeleri Samsun ilimizdeki yapılarda çok yaygın uygulanmaktadır. Malzemeler, ısı direncini artırır ve dışarıya kaçan ısı miktarını en aza indirger. Alman DIN 4108 ve TS 825 normlarına uygun olarak ısı iletimi belli değerin altında olanlara ısı yalıtım malzemesi denir. Isı yalıtım değerinin 0,060 kcal/mh oC’nın altında olması gerekir. Bu değerin üzerinde olan bazı maddeler de ısı yalıtımında kullanılmaktadır.
Isı direncini artıran malzemeler döşemeleri, duvarı ve çatıyı oluşturan yapı elemanlarında kullanılır. Aynı zamanda tesisat sistemlerinde kullanılanlar da vardır. Pencerelerde kullanılan ısı yalıtım malzemeleri sayesinde ektin ısı yalıtımı gerçekleştirilir. Isı malzemelerini seçmeden önce özelliklerini bilmek gerekir. Özellikleri bilindiğinde daha etkin tercihte bulunmak mümkündür.
Genel Özellikleriyle Isı Yalıtım Malzemeleri Samsun
Ülkemizin bazı bölgelerinde kış daha ağır geçer. Bundan dolayı ısı yalıtımına daha fazla ihtiyaç duyulur. Doğuya göre daha hafif olmasına rağmen Isı Yalıtım Malzemeleri Samsun halkı tarafından ekonomik tasarruf için tercih edilmektedir. Malzemelerin genel özellikleri şunlardır;
- Isı iletim katsayıları küçüktür.
- Uygulanmasında sorun yaşanmaması için hafiftir.
- Zamanlar ortaya çıkacak olumsuzluklara karşı kokusuzdur.
- Nemi ve suyu emme özellikleri vardır.
- Böceklerin ve bakterilerin yuva yapmasına elverişli değildir.
- Çürümeye karşı dayanıklıdır.
- Zamanla özelliklerini kaybetmezler.
- Yanıcı değildir.
- Uzun ömürlüdür.
- İnsan sağlığına zarar veren madde içermezler.
- Taşımaya elverişlidir.
- Uygun fiyatlıdır.
- Isı kaybını önlediğinden aile ekonomisine katkı sağlar.
Aranan Özellikleriyle Isı Yalıtım Malzemeleri Samsun
Isı yalıtım malzemeleri seçerken bazı özelliklerinin olmasına dikkat edilmelidir. Piyasada çok çeşitli malzeme bulunması seçimi zorlaştırmaktadır. Malzemelerde aranması gereken özellikler şunlardır;
- Isıyı iletmesi; Malzemelerin diğer özellikleri eşit olduğunda ısıl iletkenliği en düşük olan tercih edilmelidir. Bazı malzemelerin lifli ve gözenekli olması ısıl iletkenliğini düşürmektedir.
- Mekanik hasara karşı direnç; Mekanik olarak zayıf olan malzemelerin üzeri genellikle koruyucu bir tabaka ile örtülür. Böylece mekanik direnci artırılır.
- Absorbsiyona karşı direnç; Isıyı olduğu kadar nemi de absorbe etmelidir. Bunu sağlayabilmek için malzemelerin üzeri su geçirmez bir tabaka ile kaplanır.
- Yanmaya karşı dirençli olmalıdır.
- Yeniden kullanım; Gerekli olduğunda zarar görmeden yer değiştirebilmelidir.
- Ekonomik olmalıdır.
- İnsan sağlığına zarar verecek hiçbir madde içermemelidir.
Bina Isı Yalıtımında Kullanılan Malzemeler
Binanın dışında uygulanacak ısı yalıtım malzemeleri dikkatlice seçilmelidir. Maksimum fayda görebilmek için doğru malzeme seçilmeli ve malzemenin kalınlığına dikkat edilmelidir. Yapıların dışında kullanılan ısı yalıtım malzemeleri şunlardır;
- Cam yünü
- Taş yünü
- Genleştirilmiş Polistren ( EPS ) Isı Yalıtım Levhaları
- Extrüde Polistren ( XPS ) Isı Yalıtım Levhaları
- Poliüretan Köpük
- Fenol Köpüğü
- Cam Köpüğü
Yukarıda sıralanan malzemelerin her birinin ayrıcalıklı özellikleri vardır. Bina dışında kullanılan Isı Yalıtım Malzemeleri Samsun ilimizde çok talep görmektedir. Bunun nedenleri arasında Samsun ilinin çok yağmur alması ve nemli olmasıdır. Isı yalıtım malzemeleri; sıcak tutması, suyu almaması ve nemi emmesinden dolayı önemli bir yere sahiptir. Darbe ve basınca karşı dayanıklı olmaları, buhar difüzyon direncinin maksimum seviyede olması da tercih nedenlerindendir.
Detaylı bilgi için Sprey Poliüretan Köpük Nedir? yazımızı okuyabilirsiniz.
Isı yalıtım malzemeleri ile ilgili uygulama videomuzu aşağıdan izleyebilirsiniz.
Bir yanıt yazın