Poliüretan Soğuk Hava Deposu Yalıtımı
Poliüretan Soğuk Hava Deposu Yalıtımı
Isı alışverişini kesmede etkili çözüm sunduğundan poliüretan soğuk hava deposu yalıtımı için ideal bir üründür. Soğuk hava depoları, normal ısıda bozulacak ürünlerin depolanmasında kullanılır. Bozulmaları engellemek için soğuk hava depolarında dış ortamdaki ısıdan çok daha düşük bir ısı olmalıdır. Dışarıdaki sıcaklıkla içerideki ısı farkı çok yüksek olduğundan ısı alışverişi yaşanabilir.
Soğuk hava depolarının inşasında paneller kullanılır. Panellerin birbirine geçmesiyle inşa edilir. Panellerin birbirine geçme yerlerinde, ek yerlerinde ve vidaların bulunduğu bölgelerde ısı köprüsü oluşur. Isı köprüleri depodaki sıcaklığın ayarlanmasını zorlaştırır. İdeal soğukluğa ulaşabilmesi için daha fazla enerji harcanır. Dış ortamla arasında gerçekleşen ısı alışverişini kesmek için ısı yalıtımı yapılmalıdır. Isı yalıtımında kullanılan çeşitli malzemeler vardır. Son zamanların en gelişmiş ve etkili ürünü poliüretan köpüktür. Poliüretan köpük özellikleri neler olduğunu bilmek ve poliüretan köpüğü bilinçli kullanılarak ısı yalıtımı mükemmel bir şekilde sağlanır.
Soğuk Hava Depolarında Poliüretan Uygulaması
İstenilen düzeyde soğukluğun muhafaza edilmesi için depolarda poliüretan köpük kullanılmalıdır. Poliüretan soğuk hava deposu yalıtımı konusunda etkilidir.Isı dengesini sağlarken enerjiden tasarruf eder. En düşük ısı iletim katsayısına sahip olması yalıtımdaki etkisini artırır. Poliüretan sprey, püskürtme yöntemiyle uygulanır. Uygulamayı gerçekleştirmek çok basit ve kolaydır. Beton, ahşap ve metal zeminlerin hepsinde etkili çözüm sunar.
Zemine tam yapıştığından ek yapıştırıcıya ihtiyaç yoktur. Eksiz kaplama sağladığından ısı köprülerini engeller. Tüpün güzelce çalkalanması ve tabancayla uygulanması gerekir. Isı alışverişinin tam kesilmesi ve yalıtımının tam olması için 3 kat uygulanmalıdır. Uygulamanın bir katı 1,5 cm olmalıdır. Dik zeminlerde 45 cm, tavan gibi yatay zeminlerde 20 cm’lik mesafeden uygulanmalıdır. Mesafenin korunması uygulamanın kalınlığı için çok önemlidir.
Poliüretan Sprey Özellikleri
Sprey Poliüretan köpük, ısı ve ses yalıtımında etkili bir üründür. Sunduğu avantajları ve faydaları nedeniyle inşaat ve endüstri alanında sıklıkla tercih edilir. Özellikleri ürünün uzun yıllar ısı ve ses yalıtımında etkili olmasını sağlar. Poliüretan sprey köpüğün özelliklerini kısaca sıralayacak olursak;
- Zemini tamamen kaplar. Tek parça ve eksiz uygulanabilmesi yalıtımdaki etkisini artırır. Ek yerleri olmadığından depodan ısı alışverişi gerçekleşmez.
- Sudan ve olumsuz hava şartlarından etkilenmediğinden çözülme olmaz.
- Tam ve kuvvetli yapışma özelliğine sahiptir. Bundan dolayı mekanik sabitlemeye ve yapıştırma ürünlerin ihtiyaç duyulmaz.
- Isının, tozun, sesin ve suyun geçmesini engeller.
- Uygulandığı yüzeyi korozyana karşı korur.
- Atermit, betonarme, oluklu mukavva, ahşap yüzeylere kuvvetli bir şekilde yapışır.
- Kolayca uygulandığından işçilikten ve zamandan tasarruf sağlar.
- Enerji tasarrufu sağlar.
Poliüretan soğuk hava deposu yalıtımında neden Poliüretan Kullanılır?
Normal ısıda bozulma riski olan gıdaları taşımada özel araçlar kullanılır. Soğuk hava araçları, gıdaları bozulmadan bir yerden başka bir yere nakleder. Soğuk hava deposu mantığıyla üretilen araçlarda da ısı yalıtımı kullanılır. Aracın döşemelerinin alt kısmı poliüretan köpük ile kaplanır. Yapılan kaplama işlemi neticesinde aracın gıda taşıyan bölmesindeki sıcaklık dengesi uzun süre korunur.
Döşeme altlarındaki köpükler, ısı köprülerinin kesilmesini sağlar. Kesilen köprüler neticesinde maksimum seviyede yalıtım elde edilir. Poliüretan soğuk hava deposu yalıtımı için yapının hepsini kaplayacak şekilde uygulanır. Eksiz olarak uygulandığında tam ısı yalıtımı sağlanır. Etkili ve verimli sonuç için sprey püskürtme köpük, profesyoneller tarafından uygulanmalıdır.
Sprey poliüretan köpükle ile ilgili detaylı bilgiye sprey poliüretan köpük nedir? yazımızından ulaşabilirsiniz.
Soğuk su tankı yalıtım uygulamasını ve poliüretan köpük uygulama detaylarını videomuzdan izleyebilirsiniz.
Bir yanıt yazın